lunes, 24 de marzo de 2014

Castell de Serra

El Castell de Serra, es troba a Serra com el seu nom indica (comarca del Camp de Túria) al Parc Natural de la Serra Calderona a 536m d’altitud que el situa en una posició estratègica al observar-se des de dalt tot el litoral valencià. Data del S. XI encara que el seu origen és més antic, possiblement del S.VIII.


És d’origen àrab i les seues dimensions son de 600 metres quadrats distribuïts en una planta molt irregular, ja que s’adapta a l’espai rocós de la muntanya. Pertanyia al sistema defensiu del nord de València junt a altres castells com el de Nàquera hui dia desaparegut o el d’Olocau, en runes.  

Destaca la seua torre quadrada i dos llenços de muralla ja que es el que millor es conserva de tot el recinte. Es poden observar també restes d’un aljub, una segona torres més menuda i fragments de murs.





El sistema defensiu i de vigilància format pel castell de Serra constava de cinc torres més, distribuïdes pels nuclis habitables de les quals hui dia ne queden tres: la Torre de la Ermita o del Calvari, la Torreta de Satarenyar i la Torre de Ria o del Morteral.

Tenint en compte estes torres de vigilància distribuïdes per el nucli urbà, la xicoteta extensió del castell i la seua posició estratègica, es pot afirmar que les funcions del castell eren estrictament militars, no estava destinat a acollir a la població civil.