viernes, 29 de agosto de 2014

Tabarca

Una illa plena d'encant a tan sols 22km d'Alacant o 8 km des de Santa Pola. Es l'única illa de la Comunitat Valenciana habitada. Posseeix una longitud de 1.800m i una amplària màxima de 400m.







L'illa que hui es coneix té el seu origen al segle XVIII quan Carles III va ordenar fortificar-la i habitar-la, degut a que els pirates barbarescos l'utilitzaven com a centre d'operacions d'atac a la costa llevantina. Actualment conserva les muralles i les tres portes d'accés: Sant Miquel, Sant Rafael i Sant Gabriel. Les muralles estan declarades BIC des de 1964 i l'illa Conjunt Històric Artístic.



L'església de Sant Pere i Sant Pau data del 1770. És neoclàssica amb alguns elements d'inspiració barroca com el pòrtic i les finestres. L'interior és d'una única nau amb capelles laterals. Destaca pel seu aspecte defensiu i la seua grandària.




El 2004 es va inaugurar el Museu de Nova Tabarca. Disposa de dos sales, una d'audiovisuals i l'altra expositiva on es fa un recorregut per la història, geografia, biodiversitat de l'entorn natural... de l'illa al llarg del seu temps.
La Torre de Sant José es va començar a construir el 1789 amb una finalitat defensiva. Posteriorment, el 1838 es va convertir en presó de carlistes. Actualment no té ningun ús.


A més del patrimoni cultural, l'illa és una reserva natural amb una amplia varietat de fauna i flora marina, està declarada Zona d'Especial Protecció per la Unió Europea des de 1986, i Reserva Marina per orde del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
Les seues aigües transparents conviden a fer un bany  ja siga en la platja d'arena de la zona sud o en els penya-segats, cales empedrades o penyes de la resta de l'illa.