La iniciativa d’aquest certamen va estar de les mans del president del Ateneo Mercantil, Tomás Trénor, per a que la ciutat agafara impuls en la modernització.
No va ser la primera exposició regional que es feia a València, ja s’havien fet en 1867 i en 1883, però aquesta tenia que superar a les anteriors. L’exposició es va desenvolupar entre el 22 de març i el 22 de desembre de 1909.
Cartell de l’exposició. Arxiu Levante-EMV, 1909.
Es va situar en la continuació de l’Alameda, junt al marge del riu. Va ocupar 16’4 Ha.
L’Exposició va motivar nombroses construccions, tant per a l’exposició en si, com per a millorar el voltant d’esta i la ciutat. Es va construir un nou pont, anomenat la Pasarela, estava destinat a l’accés de l’exposició. Va ser un pont nou, ja que tot ell es va construir de formigó armat. Aquest pont es va vindre avall en la riada de 1957. I a finals del S.XX es va substituir pel pont de Santiago Calatrava, anomenat pont de l’exposició però conegut com pont de la Peineta.
Pont la Pasarela. Arxiu Levante-EMV
Aquesta exposició contava en la influencia d’altres ja organitzades com per exemple la de Paris en 1900, la de Torí en 1902, però sobretot la de Saragossa en 1908.
Els edificis dels diferents pavellons van ser encarregats a joves arquitectes valencians. El resultat va ser una barreja d’estils, i d’edificis eclèctics, on es fusionaven elements clàssics, neobarrocs, modernistes... que per a la època van resultar ser elegants i moderns.
El conjunt era de caràcter tancat, alguns pavellons limitaven el recinte. S’entrava per un gran arc, inspirat en els exemples de Torí, era una gran arcada amb quatre grans pilars decorats amb escuts, garlandes i banderes.
Arc de l’entrada a l’exposició. Arxiu Levante-EMV
El conjunt s’organitzava per pavellons i edificis dels quals destaquen: la Gran Pista, el Palau Municipal, Palau de la Industria, Asil de Lactancia, Pavelló d’Agricultura, Teatre-circ, Font Lluminosa, Maqueta del port de València, Palau de Belles Arts, Sala d’actes, Casino, Pavelló de foment... entre altres. La majoria enderrocats una vegada acabada l’exposició.
L’edifici que més va impactar de l’exposició, i que es conserva hui dia, es el Palau Municipal. Construït per Francisco de Mora, s’inscriu en la línia del revival gòtic. Actualment s’utilitza per a banquets, actes, conferencies... i es conegut com el Palau de l’Exposició.
Palau de l’Exposició. Arxiu Levante-EMV
Altre dels edificis que va formar part de l’exposició i que encara es conserva es la Tabacalera, situada en el c/Amadeo de Saboya. Es va construir com a fabrica de tabac entre 1905 i 1909, i es va cedir d’edifici per a que formara part de l’exposició com a Palau de la Industria. Actualment es de l’Ajuntament de València.
Com també van formar part de l’exposició l’Asilo de Lactancia, destinat a guarderia per als fills de les dones que treballaven a la tabacalera i el magatzem de la fabrica.
Ací el plànol del que va suposar l’exposició:
http://imageshack.us/photo/my-images/161/sinttulo3copiavc5.jpg/
No hay comentarios:
Publicar un comentario