domingo, 20 de noviembre de 2011

Muralla cristiana i portals

Muralla cristiana
La València cristiana estava emmurallada per una muralla que envoltava tota la ciutat, aquesta tenia 11 portals, els més importants eren: Serrans, Quart, Nou i Mar. Aquests dos últims desapareguts. Es conserven hui en dia els portals dels Serrans i de Quart perquè en 1586 es van destinar a carcels, la de Serrans d’homes i la de Quart de dones, carcels que es van mantindre fins 1887. Es per la seua reutilització que es conserven, ja que en 1865 es van acabar d’enderrocar les muralles que envoltaven la ciutat i els seus portals.

Portal de Serrans
Va ser construït entre 1392 i 1398, les obres van ser dirigides pel mestre Pere Balaguer. Es va basar en la Porta Reial del Monestir de Poblet. Anteriorment ja hi havia altre pòrtic, al igual que en el portal de Quart.
Aquest portal era l’entrada principal de la ciutat. Es troba al nord de la ciutat, per ella entrava la gent que venia de la Serrania, d’ací ve el seu nom, ja que aquests s’anomenaven “els serrans”.
Durant la Guerra Civil (1936/9), les obres del Museu Nacional del Prado de Madrid van ser traslladades a València per a la seua protecció, i es van emmagatzemar en les Torres de Serrans i en el Col·legi Seminari del Corpus Christi.
Triangle Postals, Foto: J. M. Linares

Portal de Quart
Es va començar a construir en 1441/4 i es van finalitzar en 1460, les obres van ser encomanades a Francesc Baldomar, i després el van sustituir Jaume Perez, Pere Compte i Pere Bonfill. Aquest portal va seguir els models del Portal dels Serrans i el Castel Nuovo de Nàpols. Del portal dels Serrans va agafar la seua distribució i grandiositat i del Castel Nuovo l’aspecte cilíndric i llis.
A simple vista s’observen els atacs de bombes que va patir. La ciutat va ser bombardejada en varies ocasions: 1808 Guerra de la Independència pel mariscal Moncey, 1812 Guerra de la Independència o Guerra del francès per Suchet, 1869 exercit espanyol a mans del general Rafael Primo de Rivera, 1873 per l’exèrcit espanyol a mans del general Martinez-Campos i en 1937-39 en la Guerra Civil per forces aliades de Franco.
Es una obra mestra, la planta està disposada en “esviaje” respecte la línia de les muralles per seguir l’eix del camí de Quart, d’aquesta manera tot l’edifici, les voltes... es disposa d’aquesta manera, en “esviaje”. Açò va ser possible gracies a un nou art del tall de la pedra, la qual va dur a un coneixement més ampli de la geometria de l’espai i una distinta organització de l’obra.
Arxiu Levante-EMV Ca. 1907

Del Portal Nou coneixem com era gracies a gravats i a fotografies:
http://torresdevalencia.blogspot.com/2010/06/portal-nou-ante-puente-san-jose.html

No hay comentarios:

Publicar un comentario