sábado, 25 de febrero de 2012

La casa de la Ciutat

La casa de la ciutat va ser un dels edificis civils més importants de la ciutat de València, era la seu municipal, el que ara diríem ajuntament, es va construir al segle XIV i es va enderrocar al XIX pel seu estat en runes ja que va patir alguns incendis.
Abans d’aquesta seu hi havia altra que es trobava entre la plaça de l’Almoina i la de l’Arquebisbe, aquesta es va fundar després que Jaume I conquistara València el 1238. Però Jaume II en 1311, va vendre aquesta seu, i va construir la nova Casa de la Ciutat, es va edificar a l’altra part de la catedral, en front de la portada dels Apòstols, hui en dia, el solar que va ocupar aquesta seu, es un jardinet del Palau de la Generalitat.
Plànol de Tomàs Vicent Tosca, la Catedral i el voltant, l’any 1704

Plànol de Tomàs Vicent Tosca, la Casa de la Ciutat, l’any 1704
En la seu era on es feien les reunions de l’assemblea que assessorava al govern municipal (els jurats), es jutjava, també albergava una presó, un arxiu i acollia les magistratures edils. 
Marçal de Sas en 1392 va decorar els murs de la sala del Consell amb pintures murals, les quals no es conserven.
Entre el 1418 i el 1426 (primera fase) i entre el 1442 i el 1445 (segona fase) es va construir el sostre de la cambra daurada, rep aquest nom per la rica sostrada, que afortunadament abans de l’enderrocament van decidir conservar per la seua bellesa, hui la podem vore a la sala del Consolat de la Llotja. La fusta és tallada i policromada amb motius fantàstics i lúdics, bustos de profetes, àngels i heràldica de la ciutat.
Sostre de la cambra daurada de la Casa de la Ciutat, hui en el Consolat del Mar en la Llotja. Foto: Encar Sebastià
L’edifici va patir varios incendis, en el 1423 es va incendiar el sostre de la sala del Consell, en el 1586 es va incendiar la part superior  de l’edifici... fets que van suposar reformes en la seu. Un grup de tècnics que va analitzar l’estat de l’edifici que anunciava runes, va advertir que les reformes realitzades en diferents èpoques no seguien els mateixos patrons de la construcció, els materials utilitzats mai foren els mateixos... aspectes que van debilitar l’estructura i l’estabilitat de l’edifici.
Façana de la Casa de la Ciutat, en un gravat de José Vergara del 1762. Foto: Gothicmed.es
Així que finalment va ser enderrocat entre el 1859 i el 1860. Aquest enderrocament va servir al projecte de requalificació d’alineacions del carrer de Cavallers i a la reforma de la plaça de la catedral.

________
Per a més informació www.gothicmed.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario