sábado, 7 de abril de 2012

La muralla islàmica de València

La muralla islàmica de València es va començar a construir  al segle XI, la ciutat rebia el nom de Balansiya. Amb la caiguda del Califat de Còrdova a principis del segle XI, Balansiya es va convertir en la capital de un regne de taifa.  Es per això que va necessitar d’una construcció defensiva com la muralla.  A més de la muralla també disposava de fosa i barbacana.
Hui en dia queden xicotetes restes del que va ser aquesta muralla defensiva, i la majoria es conserven als interiors de les cases. Ja que amb la construcció de la muralla cristina, es va aprofitar la muralla islàmica per a mur de les vivendes.  
Forn i pastisseria Montaner. C/ dels roters. Foto: Encar Sebastià

Torre. En una finca del C/ Palomino. Foto: Encar Sebastià
Llenç de la muralla en la Plaça de l’àngel. Foto: Encar Sebastià
Llenç de la muralla en C/ Salinas. Foto: Encar Sebastià
Tenia torreons semicirculars, es conserven alguns al barri del Carme. Alguns al interior de les cases i altres aprofitats com a vivendes. De no haver sigut així, segurament  no es conservarien.
Torre l’àngel. Foto: Encar Sebastià
Torre C/ Mare Vella. Foto: Encar Sebastià
Tenia set portes: Bab al-Qantara, Bab al-Hanax, Bab al-Qaysariya, Bab Baytala, Bab al-Xaria, Bab Ibn-Sakhar i Bab al-Warraq.
El Portal de la Valldigna no es d’època islàmica, es del segle XV, es va obrir en la pròpia muralla islàmica per a separar la ciutat cristiana de la moreria.
Portal de la Valldigna. Foto: Encar Sebastià
També es poden veure més restes de la muralla a: La Nau de la Universitat de València, al Col·legi del Rector Peset, al C/Cavallers, 36 i la Galeria del Tossal entre altres.
Mapa del traçat de la muralla:

L’estat actual de la muralla deixa molt que desitjar, pareix ser que encara no son conscients del valor patrimonial e històric que té, el desconeixement que hi ha de l’existència de la muralla es molt gran, ja que no apareix en cap fullet informatiu de la ciutat, ni hi ha panells in situ que t’expliquen que estàs davant d’unes restes de la muralla islàmica. Per no parlar del Plan RIVA de la muralla musulmana...
 

1 comentario:

  1. Esta todo muy interesante , si lastima que no este reconocido su balor y que este abandonado.
    Sigue asi Encar mostrandonos todo lo que bas descubriendo y aprendiendo y dadonoslo a conocer a tus seguidores, un beso.

    ResponderEliminar