martes, 15 de julio de 2014

Desert de les Palmes

El Parc Natural del Desert de les Palmes es troba a la província de Castelló i ocupa part de cinc termes municipals: Benicàssim, Cabanes, La Pobla Tornesa, Borriol i Castelló de la Plana. Les seues 3.200 hectàrees protegides estan plenes de riqueses històriques, naturals i paisatgístiques.


L’origen del seu nom prové de la congregació Carmelites Descalços que van fundar al parc un monestir on retirar-se per a dedicar-se a l’oració i a la contemplació, ells denominaven “desert” a tots aquells llocs solitaris i allunyats de la població. I com a la zona abunden els margallons, també anomenats “palmes” el parc va adquirir aquest nom. Els carmelites van construir dos dels monuments més emblemàtics del parc: l’antic monestir, el qual està en ruïnes, i el monestir nou, on actualment resideixen.

L'antic monestir es troba en una explanada entre barrancs, la seua construcció data dels anys 1697-1733. Constava d'un peculiar claustre, un hostal i un palau episcopal. Va ser abandonat l'any 1783 a causa d'uns terratrèmols que van afectar a l'estructura de l'edifici.

El nou monestir es va construir entre el 1784 i el 1791, es de sòbria presencia i les seues dependencies es distribueixen al voltant del temple, formant una gran estructura quadrangular. El seu arxiu conté un enorme fons documental i bibliogràfic. Una característica del monestir es que té un museu on alberga una important col·lecció de peces de convents carmelitans, pintures, escultures... que van adquirint i conservant des de l'any 1971.


També es poden contemplar per tot el paratge les seus ermites i caus. La funció d'aquestes ermites és acollir a persones que volen orar i meditar en soledat.


A més a més, al parc es poden trobar 3 castells: el castell de Miravet, el castell de Montornès i el castell Vell. 

El castell de Montornès data del segle X és d'origen àrab. Es de planta irregular, té recintes murallats i conta amb dos torres una quadrangular i l'altra cilíndrica. Es troba en una zona molt escarpada, a 4km de la població i a una altura de 500m.

No hay comentarios:

Publicar un comentario