martes, 6 de diciembre de 2011

Palau de Ripalda

Palau de Ripalda Ca. 1920. Arxiu Levante-EMV
Va ser  construït per l’arquitecte Joaquín María Arnau Miramón entre 1889 y 1891.  El palau va pertànyer a Josefa Paulín de la Peña, contesa de Ripalda, que es va encapritxar en fer-se un palau en un dels horts que tenia entre els jardins del Real i l’Alameda. Aquest palau concebut com a chateau francès degué ser una novetat per a l’època,  no tenia precedents a la nostra ciutat.
Es va enderrocar en 1967, per plans urbanístics, es volien aconseguir recursos per a la construcció de la nova Fira de Mostres en Benimamet, aquesta fira era prioritària. També els hereus de la contesa van instar a l’ajuntament a enderrocar-lo, ja que estava mig en runes i el seu manteniment era elevat, per incloure-ho dins de la requalificació del recinte de l’antiga Fira de Mostres, en el Pla del Real.
En el seu lloc es va pensar fer un hotel de luxe de la companyia Melià, que tindria una estètica revolucionaria, agafant models de Florida. Però finalment no es va dur a terme el projecte. I actualment, en el seu lloc es troba un edifici conegut com La Pagoda.
La Pagoda. Foto: Encar Sebastià
Els hereus de la contesa, no se’n van anar després de l’enderrocament, van permutar el sol per vivendes i bona part de la família encara viuen allí, en la Pagoda a vivendes de luxe. 

Articles:
Levante-EMV “El lucrativo derribo del palacio de Ripalda” 12 de setembre, 2010
Las provincias “La silenciosa muerte del palacio de Ripalda” 27 abril, 2008

No hay comentarios:

Publicar un comentario