jueves, 15 de noviembre de 2012

Refugis i trinxeres de El Puig

La Guerra Civil Espanyola (1936-1939) va ser el primer conflicte bèl·lic del segle XX que va utilitzar el bombardeig aeri sistemàtic per atacar poblacions.  Aquest fet va implantar el pànic i va suposar un gran impacte psicològic per a la societat, fet que encara hui recorden els nostres avis.
Amb l’objectiu de protegir-se dels atacs, en moltes ciutats lleials a la República, les institucions van finançar la construcció de refugis antiaeris, tant públics com privats. La majoria subterranis.
Sens dubte aquest patrimoni arqueòlogic com: refugis, búnkers, túnels, nius de metralladores... es un patrimoni incòmode de veure, que està associat a un episodi històric amarg per a la societat.  
Però no podem obviar que conformen part d’un llegat patrimonial que cal preservar i socialitzar com part de la memòria històrica de la societat espanyola del segle XX.
Es per això que moltes ciutats estan apostant per la rehabilitació, musealització... d’aquests espais. Com es el cas de El Puig, que actualment conta amb una ruta guiada per els refugis i trinxeres de la muntanya La Patà.
El Puig formà part d’una línea coneguda com El Puig-Los Carasoles (o Inmediata) Era la línea més pròxima a Valencia, es va decidir construir al 1938, quan les tropes franquistes avançaven cap a València. Aquesta línea va des del Puig fins a Riba-roja del Túria, té 26 km. de llargària i té forma d’arc.




Per a fer aquesta ruta cal posar-se amb contacte amb el tourist info de El Puig:
Telf: 961959029 / E-mail: elpuig@touristinfo.net
          Ells et faciliten el casc i la llanterna.


Altra ruta de la Guerra Civil que s’ha posat en valor recentment es la ruta de Refugis antiaeris de La Pobla del Duc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario