viernes, 18 de diciembre de 2015

Cova de Parpalló, Gandia

La Cova de Parpalló es troba a Gandia (València), al Parc Natural Municipal Parpalló-Borrell, a uns 450 metres del nivell de la mar.

 Cova de Parpalló.

Els inicis d'aquesta cova es remunten a uns 23.000-21.000 anys en el paleolític superior. Però l'etapa en que han aparegut més restes arqueològiques es compren aproximadament entre 17.000 - 15.000 anys fins vora 11.000 anys. Una llarga trajectòria de milers d'anys, amb una major presencia des del gravetiense fins el magdalenià superior.

Aquesta cova és de gran importància per haver albergat un conjunt de més de 5.000 plaquetes de pedra calcària amb decoracions gravades i pintades. Totes amb motius simbòlics o animals.

Algunes d'aquestes plaquetes es poden veure al Museu de Prehistòria de València, al MAGA (Museu Arqueològic de Gandia) i algunes repliques al Centre d'Interpretació Parpalló-Borell, també a Gandia. 

Sala IV Art paleolític. Museu de Prehistòria de València. 

Plaquetes pintades. Museu de Prehistòria de València.

La visita a la cova comença amb un guia a aquest centre d'interpretació que et fa un recorregut pel parc natural, des d'on es veu l'entorn i diversos panells explicatius que t'endinsen en el món de la prehistòria. I que finalitza amb la visita a la cova. 

Parc Natural Municipal Parpalló-Borrell

Aquesta té una entrada peculiar, un clavill vertical de 15 metres d'alt per 4 d'amplària. A l'entrar n'hi ha una plataforma de fusta col·locada recentment per poder observar millor la cavitat de la cova amb un xicotet panell explicatiu. 

Entrada a la cova. Foto: Consuelo Mata. 

Sostre de la cova.

Referent a la cova encara n'hi ha molt per estudiar, com per exemple d'on provenen aquestes plaquetes. A més n'hi ha diverses hipòtesis, alguns afirmen que la cova era un lloc domèstic i altres que era una cova de culte, on sols anaven en determinades èpoques a fer ofrenes de plaquetes. Vist la gran quantitat de plaquetes i de diferents èpoques jo em decante més per aquesta ultima, però tal i com es van fer les primeres intervencions arqueològiques a principis de segle ara es difícil determinar-ho amb claredat.

El que si es pot dir ben clar es que aquesta cova és la més important d'Europa a l'albergar el major conjunt d'art moble prehistòric. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario