viernes, 26 de febrero de 2016

Alqueria i Torre Bofilla

La torre i 'alqueria Bofilla es troben a Bétera, a 3,5 km del municipi, a 14 km de la ciutat de València i a 600 m del barranc del Carraixet.


L'alqueria és d'època islàmica, es va construir al segle XII dins del context històric de ciutats fortificades del territori valencià. Aquesta i altres ciutats formaven un cinturó defensiu amb torres que circumdaven la ciutat de València per a la seua defensa.

Es de grans dimensions, ja que supera les dos hectàrees d'extensió, on es distingeixen clarament dos parts, la defensiva i la d'hàbitat amb banys públics.

La seua vida no va ser molt llarga, ja que amb la conquesta de València per Jaime I el 1238 va començar a decaure. Va passar a mans de l'Ordre de Calatrava, la qual va exercir la seua propietat fins mitjans segle XIV. Sent el 1357 l'últim any en que es té constància de la seua referència de població.

Una vegada ja annexionada a Bétera i baix la gestió dels Boíl, es van seguir explotant les seues terres per al cultiu, però mai es van tornar a ocupar les seues construccions.

Vivendes

Banys públics

La torre es el que més crida l'atenció i el que millor es conserva. Es de planta quadrada, de 6,15 m cada costat per 18 m d'altura. Està construïda amb murs són de tapia i té una forma troncocònica per una xicoteta inclinació de grau i mig.

L'accés es troba en la cara nord i al primer pis, on a més n'hi ha un xicotet recinte emmurallat annexat a la torre. Es creu que tenia quatre plantes més la terrassa, on hi havia a cada costat una obertura amb un balcó de fusta. 



 A pesar de que l'alqueria es despoblara en el segle XIV i s'utilitzara únicament com a zona de cultiu, ha sobreviscut en prou bon estat als nostres dies, conservant-se nombroses restes arqueològiques i la torre, la qual va ser restaurada el 2009 i 2010.

En l'actualitat es propietat de l'Ajuntament de Bétera i està declarada Bé d'Interès Cultural. S'obri al públic únicament un dissabte al mes.  



No hay comentarios:

Publicar un comentario