miércoles, 6 de abril de 2016

Jaciment Tres Hermanas d'Aspe

Aquest jaciment datat entre el II mil·lenni i el segle IV aC. es troba al terme municipal d'Aspe (Mig Vinalopó, Alacant). Rep aquest nom per la similitud de tres cimes alineades entre si.

Muntanyes Tres Germanes

Es un jaciment molt curiós perquè encara no es sap amb certesa quina va ser la seua funció al món ibèric. Les hipòtesis segueixen obertes i actualment estan sent estudiades per arqueòlegs de la Universitat d'Alacant i de França amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Aspe.  

Consta de diverses estances repartides entre la cima central i les vessants. No es pot parlar d'un poblat, ja que les estances no pareixen pertànyer a vivendes per la seua tipologia i per no tindre llar, es troben separades unes de les altres, tampoc es tracta d'un recinte emmurallat... tot apunta a un possible santuari i lloc de rituals... encara que tampoc s'han trobat exvots ni restes materials importants que ajuden a aclarir la funcionalitat d'aquests misteriosos edificis.

L'edifici més singular és de planta quasi quadrada, i és el que podria tractar-se d'un santuari. Consta d'una entrada que dóna a una mena de vestíbul amb entrada a tres estances paral·leles. De l'exterior crida l'atenció una estructura perpendicular al temple que apunta en direcció a la muntanyeta central, on es conserven restes de la mateixa època. 

Possible santuari

Estructura que apunta a la cima central

Entrada a l'edifici

A més, des d'aquest edifici ixen dos camins, un en direcció a la cima central. On en mig del camí, també s'han trobat estructures d'altres edificacions.

Camí que uneix el possible santuari amb altres edificis

Estructures i camí

Al costat d'aquesta via es troba altre edifici peculiar, del que també es desconeix la seua utilitat. El que si es sap, és que tots ells estaven relacionats. 

Edifici pròxim a aquest camí

Les restes que es troben a la muntanyeta central estan sent excavades en l'actualitat. Pareix ser que es tracta d'un edifici circular, encara que malauradament ha esta espoliat i no es conserva en la seua totalitat.

L'altre camí del que parlàvem, que també eixia del possible santuari va en direcció a altres dos edificis. Un d'ells consta de dos habitacions paral·leles però separades entre si, cada una té el seu accés independent. I l'altre edifici és més menut i senzill, possiblement es tracte d'un magatzem, però encara sent estudiat. 

Segon camí

Edifici de dos estances separades

Baix el primer edifici i dalt el segon on estan treballant

Com es veu, tots els edificis guarden relació entre si, però la informació que donen no es suficient per determinar quina funció degueren tindre. A més estem davant d'un cas únic, no n'hi ha cap referent similar que ajude a determinar-ho.

La singularitat d'aquest jaciment el fa especial i únic. A més, la seua visita convida a pensar en la seua utilitat, és tot un repte que impulsa a seguir estudiant-lo e investigant-lo. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario