jueves, 19 de marzo de 2015

Conjunt Històric de Xèrica

Xèrica (en castellà Jérica) és un municipi de l’interior de Castelló i que pertany a la comarca de l’Alt Palància.
D'aquesta localitat em cridava l'atenció una magnifica torre d'estil mudèjar. Vaig anar a propòsit per veure-la de prop i de pas conèixer aquest poble. La meua sorpresa va ser que no sols tenia aquesta torre, sinó que a més tenia un castell, restes de muralla pel nucli urbà, magnífics portals, torres... restes que evidenciaven un passat històric important.


El conjunt històric està format pel castell, l'ermita de Sant Roc i tres cinturons de muralles, que estan datats entre els segles XIV, XV i XVI, i que són Bé d'Interès Cultural des del 2005.
Del castell destaca la Torre de l'Homenatge, també coneguda com Torre Principal ubicada en la cima del mont Penya Tajada. És de planta quadrada amb tres altures. Aquesta torre formaria part del primer recinte emmurallat. De tot el conjunt és la que millor conservada està. 


El castell disposava d'una segona muralla per protegir la part nova, ja que havia crescut la població en l'interior. Més tard es construeix un tercer recinte emmurallat degut a que havien sorgit ravals degut a un nou creiexement.
D'aquests recintes emmurallats queden restes pel nucli urbà on destaquen algunes portes d'accés i algunes torres. 

Ermita de Sant Roc, al costat una de les torres de la muralla i al fons la torre de l'Homenatge.

Porta de l'ermita de Sant Roc.


Portal de la Sala.


Arc de l'Hospital. 


Portal de Terol a l'esquerra i ala dreta l'església dels Socors. 

La torre de l'Alcúdia o de les Campanes data del segle XVII encara que es creu que els basaments són romans. Es va construir per albergar les campanes de l'església per a que es sentiren des de tots els llocs.


És indudablement el símbol de la població i a més l'única torre d'estil mudèjar conservada a la Comunitat Valenciana. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario