viernes, 17 de abril de 2015

Sant Mateu

De camí a Morella (una entrada que està pendent) vam fer una paradeta a Sant Mateu, portava temps volent anar i ens pillava de pas, així que vam parar per esmorzar. Ho férem  a la plaça porticada del poble, no va ser el millor esmorzar de la meua vida, i no perquè no estigués bo, sinó perquè podien més les ganes de descobrir el poble que la fam. I més sabent el poc temps que anàvem a estar...

Sols ens va donar temps a conèixer l'església arxiprestal, que es troba junt a la plaça Major. Té una façana molt senzilla, en la que destaca la seua portada romànica datada en el segle XIII. La vista posterior que ja es veu des de la carretera impressiona per la seua robustesa, ja que disposa de grans contraforts i un campanar octogonal datat al segle XV. Està declarada Bé d'Interès Cultural.



Un carrer que arriba a la plaça és el del Historiador Betí. En ell es troben dos importants palaus d'estil gòtic valencià. Els dos datats al segle XV i declarats Bé de Rellevància Local.

El primer funciona com ajuntament. Té una amplia façana de carreus amb quatre finestres dividides per dos mainells en la planta superior. S'aprecia com la planta baixa ha sofert transformacions amb el temps, al igual que l'interior.


El Palau Borrull es troba junt a l'ajuntament. La seua façana està construïda com l'anterior, de gran carreus. Aquest destaca per la seua simetria, ja que té l'accés al centre, una portada de mig punt. En la planta del mig té tres finestres amb un mainell cada una i dalt una filera de finestres de mig punt construïdes amb rajola.
Dins es troba el Museu dedicat a la història i tradicions locals.


A la part est es conserva part de la muralla, mostra de l'arquitectura militar de la població. Està declarada Bé d'Interès Cultural.


Espere tornar prompte per veure-ho tot amb tranquil·litat i descobrir tot el que no vaig poder veure.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario